Spinaziestoemp

Zeer makkelijk en lekker spinaziestoemp recept waar alle smaak van de spinazie in de aardappelpuree wordt gemengd. vervang de spinazie met zurkel en je hebt zurkelpuree.


In plaats van de spinazie apart te garen of apart te wokken met knoflook (en spek zoals in dit recept van Piet Huysentruyt om snel spinazie klaar te maken), voeg je de spinazie gewoon toe op de aardappelen na het (half)garen en voor het pureren.

De makkelijkste variatie op onderstaand recept is de aardappelen half gaar te koken, afgieten, spinazie, boter, peper, zout en nootmuskaat toevoegen en goed laten smoren op een zacht vuurtje onder goed gesloten deksel. Alles samen stampen net voor het serveren.

Je kan in plaats van spinazie ook zurkel gebruiken of een mengeling van zurkel en spinazie.

Voor een zachte look smaak, kook je de look mee met de aardappelen. Voor een zeer sterke looksmaak, pureer je de look vers onder de aardappelen.

Voor de beste smaak kook je de aardappelen in de schil. Voor je gezondheid gebruik je organisch geteelde aardappelen.

Bak indien gewenst apart spekblokjes op een laag vuurtje krokant en vervang de hoeveboter of olie in onderstaand recept met het spekvet. Het warme spek meng je met de verse spinazie door de aardappelen.

Spinaziestoemp recept

 • 6 middelgrote, organische, loskokende aardappelen met schil
 • 1 bosje verse, jonge spinazie
 • naar eigen smaak: (2 teentjes)
 • naar eigen smeu├»gheid voorkeur: (maximum 6 eetlepels) hoeveboter of olijfolie
 • naar gelang de vochtigheid van de aardappelen: 60 tot 120 ml volle melk of het kookwater van de aardappelen
 • een klein bosje peterselie.
 • naar smaak: peper en zout

Hoe spinaziepuree maken

Lekker snel spinaziestoemp recept met verse spinazie en stukjes gebakken spek in de aardappelpuree verwerkt
 1. Indien je spekvet wil toevoegen, begin je met het spek op een laag vuurtje krokant te bakken: houdt het vuur laag zodat het spekvet niet verbrandt.
 2. Kook de aardappelen vertrekkend in gezouten koud water, tot de aardappelen zacht zijn (je er makkelijk met een vork kan doorprikken)
 3. Was ondertussen de spinaziebladeren, verwijder dikke nerven en snijd de bladeren in stukjes.
 4. Hak de peterselie fijn.
 5. Plet de knoflook.
 6. Giet de gare aardappelen af en schud daarna even op en zet terug op het vuur zodat al het water uit de pot kan verdampen.
 7. Voeg dan wat boter (of olijfolie), al de knoflook, en de fijngesneden spinazie toe en pureer met de aardappelstamper.
 8. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
 9. Voeg indien gewenst meer boter en melk toe, proef opnieuw, pas de kruiding aan indien nodig en serveer de spinaziestoemp met een snuifje rood paprikapoeder of met een beetje feta kaas.

0 reacties:

Een reactie posten