Lekkere aardappelpuree

Makkelijke en lekkere aardappelpuree maken volgens een klassiek recept van Ons Kookboek uit de jaren 50 met aardappel, karnemelk, boter, peper en zout.


Toenertijd had je de optie om te aardappelen te pureren met een stamper, een puree knijper, een vleesmolen, een schuimspaan of een vork. Mijn vader zaliger koos steevast voor een vork en ging met sterke arm flink met de vork door de aardappelen kloppen, zodat de puree lekker luchtiger wordt en lichter kleurt.

De andere, extra lekkere smaakmaker is gebruinde boter in plaats van de boter rechtstreeks vanuit de koelkast in de puree te mengen.

Het recept noemt "Vlaamse aardappelpuree" wat de vraag doet rijzen of er dan ook een Waalse aardappelpuree bestaat? De ingrediĆ«nten maken 3 kilogram puree, waaruit blijkt dat na de oorlog flink wat aardappelen werden gegeten in het na-oorlogse arm Vlaanderen.

Ik herinner me nog als kind dat we zurkel gingen snijden in de weiden. Het recept spreekt ook over zurkelpuree door zowel karnemelk en zurkel bij de gekookte aardappelen te voegen, aan de kook te brengen en pas dan alles doordoen.

De hoeveelheid toe te voegen vocht hangt steeds af van het soort aardappel en het al dan niet opschudden van de aardappelen na het afgieten zodat meer vocht verdampt uit de pot. Pureer daarom eerst de aardappelen, voeg dan keer per keer vocht (in onderstaand recept karnemelk) toe tot de puree niet meer te droog is. In een meer recente uitgave van Ons Kookboek werd de hoeveelheid botermelk gehalveerd (250 ml per kilogram aardappelen)

Vlaamse aardappelpuree recept

Lekker klassiek recept om aardappelpuree te maken met aardappelen, karnemelk en gebruinde boter
  • 2 kilogram aardappelen
  • 1 liter karnemelk
  • 100 gram boter
  • peper
  • zout

Hoe lekkere aardappelpuree maken

  1. De aardappelen koken, afgieten, opdampen en doorsteken.
  2. Bruin de boter in een pan.
  3. Zet de pot opgeschudde aardappelen weer op het vuur, en meng er onder voortdurend roeren de karnemelk door tot het geheel kookt.
  4. Kruid met peper en zout, roer er dan de gebruinde boter door en dien de aardappelpuree onmiddellijk op met bijvoorbeeld koud vlees.

0 reacties:

Een reactie posten