Pastinaakpuree

Superlekkere pastinaakpuree maak je met net na het vriezen geoogste pastinaken die je eerst aanstooft, volgens een recept van Jeroen Meus.

Pastinaak is een typische wintergroente van bij ons, maar is in het vergeetboek geraakt toen het werd vervangen door de aardappel. Je kan bijvoorbeeld van pastinaak heerlijke chips bakken.

Het is een witte wortel, familie van de gewone, oranje wortelen, maar smaakt iets zoeter, met een hint van anijs. De wortel bevriest niet en maakt 's winters meer suikers vrij om de vriesperiode door te komen. De zoete smaak komt nog meer tot uiting als je de groente een tijdje laat aanstoven, wat Jeroen dan ook doet.

Makkelijker maar met minder smaak is de pastinaak samen met de aardappelen gaar te koken en zo tot puree te stampen.

Pastinaakpuree recept

 • een klontje hoeveboter om de pastinaak te stoven
 • 1 kilogram bloemige aardappelen
 • 2 pastinaakwortels
 • 2 sjalotten
 • verse tuinkruiden (kervel, dragon, bieslook, peterselie)
 • 1 eierdooier van de biologische teelt
 • 100 gram hoeveboter voor in de puree
 • naargelang de vochtigheid van de puree: maximaal 100 gram volle melk
 • peper en zout

Hoe pastinaakpuree maken

Lekker pastinaakpuree recept met gestoofde pastinaak, sjalot, tuinkruiden en aardappelen
 1. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water (een 15 tal minuten).
 2. Schil een pastinaak, snijd de wortel in repen en snijd dan alles in blokjes, van ongeveer 1 cm.
 3. Zet een stoofpot met dikke bodem op het vuur, smelt er een klont boter in en voeg de stukjes pastinaak toe.
 4. Neem de 2 sjalotten, halveer en snijd in niet te fijne ringen. Voeg toe bij de pastinaak en roer om. Laat op een laag vuurtje bakken en roer zo nu en dan om (een 10 tal minuten).
 5. Giet er dan wat water bij zodat alles half onder staat, doe het deksel op de pot en laat verder garen (een 5tal minuten).
 6. Als ondertussen de aardappelen gaar gekookt zijn, giet je ze af en damp ze op (even opschudden en even terug op een laag vuurtje zodat al het water uit de pot verdwijnt.)
 7. Verwijder ondertussen de takjes van de dragon en de peterselie. Snijd je verse kruiden (bieslook, dragon,kervel, peterselie...) fijn.
 8. Als de pastinaak gaar is (je kan er makkelijk met een mes doorprikken), doe je het deksel van de pan en kook de pot droog: roer zo nu en dan om en laat zeker niets aanbakken.
 9. Voeg de gekookte aardappelen bij de pastinaak, voeg een klont boter en een eierdooier toe en plet met de aardappelstamper of roer door elkaar met een houten lepel. Bevochtig naar voorkeur verder met melk.
 10. Kruid de pastinaakpuree net voor het serveren met peper, zout en de fijngesneden tuinkruiden.

0 reacties:

Een reactie posten