Bloemkoolpuree

Lekker makkelijk bloemkoolpuree recept volgens een voorbeeld van Jeroen Meus met je favoriete kaas. De verhouding aardappel-bloemkool is naar smaak te kiezen.

Vermits bloemkool sneller gaart dan aardappelen (aardappels ongeveer 15 minuten, bloemkoolroosjes ongeveer 10 minuten), zet je eerst de aardappelen eerst op in koud, gezouten water. Ondertussen verwijder je de buitenste bladeren van de bloemkool, snijd de kool in roosjes en voeg de harde kern bij de aardappelen. Als het water kookt, voeg je de bloemkoolroosjes toe.

Om te voelen of de aardappelen en de bloemkoolroosjes gaar zijn, prik je er met een scherp mes in.

Puree bevochtig je normaal met melk, boter of room. Vermits Jeroen reeds een kaassausje heeft gemaakt (roux van bloem en boter, aangelengd met melk, en op smaak gebracht met peper en zout, kaas en wat citroensap), voegt hij kaassaus toe. Wij vervangen de kaassaus en de boter met verse platte kaas of roomkaas zoals Philadelphia, ricotta of feta kaas... wat je maar lekker vind, Boursin kan evenzeer.

Voeg pas zout aan de puree toe nadat je de kaas hebt toegevoegd, want kaas bevat zelf al flink wat zout: eerst proeven dus alvorens op het eind bij te zouten.

De verhouding bloemkool-aardappel kan je naar smaak en believen kiezen: puree van alleen aardappels is lekker, puree van alleen bloemkool is ook lekker, en elke mengeling is evenzeer lekker. ikzelf verkies 1 bloemkool op 1 kilogram aardappels, Jeroen gebruikt 1 bloemkool en 4 grote, loskokende aardappels.

Bloemkoolpuree recept

 • 4 grote, dikke aardappels
 • water en zout
 • 1 bloemkool (de groene bladeren niet mee gebruiken)
 • kaassaus of verse, platte kaas (of roomkaas) naar smaak (25 gram)
 • 1 eierdooier van een biologisch ei
 • een klontje boter
 • wat melk
 • peper en zout
 • vers gehakte tuinkruiden (peterselie, kervel, bieslook)

Hoe bloemkoolpuree maken

Lekker recept om bloemkoolpuree te maken met aardappel, bloemkool, kaas en verse tuinkruiden
 1. Als zowel de aardappelen als de bloemkool gaar zijn (na een 15 tal minuten koken), giet je het water af.
 2. Stamp het geheel fijn met een aardappelstamper, wil je geen fijne puree, stamp dan zoveel mogelijk op de aardappelen en zo weinig mogelijk op de bloemkool.
 3. Bevochtig met wat melk en maak meer smeuïg met kaassaus, boter of verse platte kaas of roomkaas en een eierdooier. Roer met een houten lepel door elkaar.
 4. Proef en kruid de bloemkoolpuree indien nodig met meer zout en wat peper. Roer er met een houten lepel de vers, fijngehakte tuinkruiden door en serveer.

0 reacties:

Een reactie posten